A Belfeed hatása az arabinoxylánokra
Arabinoxylánok:
A főbb takarmány alapanyagokban megtalálható NSP frakció egyik legmeghatározóbb részét az arabinoxylánok alkotják. A normál emésztési folyamatok során nem tudnak lebomlani, így az állati szervezet részére hozzáférhetetlenül távoznak a bélsárral. Feltárásuk esetén rengeteg hasznos energia válik elérhetővé a monogasztrikusok számára.
Az arabinoxylánoknak két csoportját különböztetjük meg:
- vízben oldódó arabinoxylánok
- vízben oldhatatlan arabinoxylánok
A Belfeed egyedülálló módon bontja mindkét frakciót:
Néhány fontosabb alapanyag NSP alkotóinak összetétele, melyből kitűnik az arabinoxylánok magas aránya:
% DM |
Búza |
Búza korpa |
Árpa |
Kukorica |
Napraforgódara |
Szójadara 44 |
Vízben |
1.8 |
1.1 |
0.8 |
0.1 |
0.12 |
0,45 |
Vízben oldhatatlan AX |
6.3 |
20.8 |
7.1 |
5.1 |
3.88 |
2,91 |
AX összesen |
8,1 |
21,9 |
7,9 |
5,2 |
4,0 |
3,36 |
ß-glükánok |
0,8 |
0,4 |
4,3 |
tr |
0,2 |
– |
Cellulóz |
2 |
10,7 |
3,9 |
2 |
2,2 |
6,2 |
Mannóz |
tr |
0,4 |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
1,3 |
Galaktóz |
0,3 |
0,8 |
0,2 |
0,6 |
0,15 |
4,1 |
AX/NSP |
71 % |
62% |
47 % |
64 % |
19 % |
14 % |
Az arabinoxylánok lebontása az energia felszabadításon túl egyéb kedvező hatásokkal is jár:
- A tápanyagokat bezáró vízben oldhatatlan arabinoxylánok bontása miatt javul a fehérjeemésztés
- csökken az ammónia kibocsátás
- csökken a béltartalom viszkozitása
- arabinoxylán-oligoszacharid (AXOS) hatás
Az exo-xylanáz enzimek az arabinoxylánokat a szénlánc végén kezdik el bontani, abból egyszerű cukrokat hasítanak. Ezek ozmotikus hatásuk miatt tovább fokozzák a béltartalomban lévő folyadékmennyiséget, hozzájárulnak a nedves alom kialakulásához. Ezzel szemben a Belfeed (endo-xylanáz) az arabinoxylánokat 4-6 szénláncú xilo-oligoszacharidokká (AXOS) bontják, melyek kedvező prebiotikus hatással bírnak.