A Belfeed hatása az arabinoxylánokra

Arabinoxylánok:

A főbb takarmány alapanyagokban megtalálható NSP frakció egyik legmeghatározóbb részét az arabinoxylánok alkotják. A normál emésztési folyamatok során nem tudnak lebomlani, így az állati szervezet részére hozzáférhetetlenül távoznak a bélsárral. Feltárásuk esetén rengeteg hasznos energia válik elérhetővé a monogasztrikusok számára.

Az arabinoxylánoknak két csoportját különböztetjük meg:

  • vízben oldódó arabinoxylánok
  • vízben oldhatatlan arabinoxylánok

 

A Belfeed egyedülálló módon bontja mindkét frakciót:

 

Néhány fontosabb alapanyag NSP alkotóinak összetétele, melyből kitűnik az arabinoxylánok magas aránya:

% DM

Búza

Búza korpa

Árpa

Kukorica

Napraforgódara

Szójadara 44

Vízben
oldódó AX

1.8

1.1

0.8

0.1

0.12

0,45

Vízben oldhatatlan AX

6.3

20.8

7.1

5.1

3.88

2,91

AX összesen

8,1

21,9

7,9

5,2

4,0

3,36

ß-glükánok

0,8

0,4

4,3

tr

0,2

Cellulóz

2

10,7

3,9

2

2,2

6,2

Mannóz

tr

0,4

0,2

0,2

0,1

1,3

Galaktóz

0,3

0,8

0,2

0,6

0,15

4,1

AX/NSP

71 %

62%

47 %

64 %

19 %

14 %

 

Az arabinoxylánok lebontása az energia felszabadításon túl egyéb kedvező hatásokkal is jár:

  • A tápanyagokat bezáró vízben oldhatatlan arabinoxylánok bontása miatt javul a fehérjeemésztés
  • csökken az ammónia kibocsátás
  • csökken a béltartalom viszkozitása
  • arabinoxylán-oligoszacharid (AXOS) hatás

Az exo-xylanáz enzimek az arabinoxylánokat a szénlánc végén kezdik el bontani, abból egyszerű cukrokat hasítanak. Ezek ozmotikus hatásuk miatt tovább fokozzák a béltartalomban lévő folyadékmennyiséget, hozzájárulnak a nedves alom kialakulásához. Ezzel szemben a Belfeed (endo-xylanáz) az arabinoxylánokat 4-6 szénláncú xilo-oligoszacharidokká (AXOS) bontják, melyek kedvező prebiotikus hatással bírnak.

 

VISSZA A BELFEED OLDALRA